Laivurintalo

Neristan – Gamla Karleby

Ett ställe för stämningsfyllda tillställningar

I Skeppargården, mitt i den gamla trästadsdelen blir ditt evenemang en upplevelse – en tidsresa till 1800-talet. Atmosfären i Skeppargården i den gamla trästadsdelen Neristan i Gamlakarleby är garanterat hemtrevlig; huset är mitt eget hem. Den historiska byggnaden och innergården utgör en ypperlig miljö för olika typer av mindre möten, festligheter och uppträdanden, och jag hjälper gärna till med servering. I programmet kan även ingå historiska berättelser. Jag är auktoriserad guide och tar gärna min publik – sittande eller gående – på en fascinerande vandring genom tidevarv.

Hjärtligt välkommen hem till oss i Skeppargården och Neristan, i Gamla Karleby.

Våra tjänster

Guidningen

Jag är auktoriserad/professionell guide i Karleby. Jag har guidat i mer än 20 år och berättar fortfarande gärna om Karlebys historia, nutid och kanske en inblick i framtiden som en del av guidningen.

I Gamla stan i Karleby, Neristan, får du höra sanna berättelser och sägen. Jag kanske också berättar min historia i rollen som olika historiska personer. Anlita en guide – så upplever du mera.

Efter den guidade turen eller varför inte innan kan du beställa en kopp kaffe eller te med ett bakverk som serveras av pigan Otilia i det idylliska Skeppargården från 1800-talet. Välkommen till Karleby!

Kristiina Teerikangas
Auktoriserad guide

Sägner

Berättelser om Neristan och Skeppargården finns många – korta samt långa, och som auktoriserad guide och gårdens historieintresserade husmor på har jag fördjupat mig i dem. Ett evenemang kan enligt överenskommelse omfatta ett programinslag med lokalhistoriskt tema: ett anförande inne i huset eller en rundvandring i Neristan.

Stämning

Skeppargården erbjuder en stämningsfylld och fungerande miljö för olika evenemang:
– organisationers sammankomster
– familjetillställningar och -fester
– musik- och talföreställningar

I huset, som är försett med piano och internetanslutning, finns plats för ca 30 personer. På sommaren, när vädret tillåter, står även innergården till gästernas förfogande.

Servering

Servering anordnas enligt beställarens önskemål och jag ställer gärna upp med traktering. Beroende på serveringens omfattning och innehåll, kan även utomstående cateringtjänst anlitas.

Aktuellt

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Historia

Skeppargården i Neristan har fått sitt namn efter sjökapten Johan Hillström; han bodde i huset med sin fru och nio barn i mitten av 1800-talet. Neristan i Gamlakarleby är en av vårt lands enhetligaste och största bevarade trästadsdelar. Gården – där har man bland annat tryckt tidningen Österbottningen – har efter många skeden kommit i min familjs besittning och blivit vårt hem som vi med pietet renoverat för att återställa den tidstypiska empiristiska stilen. Ett annat, lika viktigt syfte, när det gäller att förmedla gårdens värdefulla kulturarv till våra gäster, är att samla in historier om olika människoöden som förknippas med Skeppargården – och föra berättelserna vidare.

Kontakta oss!

Ring oss

Skicka epost